Vaše náměty

redakcesport
@nova.cz

Publikováno 30. 1. 2018
video tradice domoviny

Pekař ze Šumavy míří do Koreje! Bude péct chléb olympionikům

Karel Rendl
Zdroj: olympic.cz
Karel Rendl

Všude dobře, doma nejlíp. Možná, že se česká výprava během zimních olympijských her rozhodla řídit právě tímto pořekadlem. I proto se bude po ránu podávat čerstvé pečivo přímo z české, nebo chcete-li přímo šumavské pekárny! Chleba bude péct sám Karel Rendl ze Sušice!

O tom, jak obtížné je přizpůsobit se podmínkách, které kolem sportovního klání v zahraničí obvykle panují, vědí čeští sportovci své. S tím je ale konec! Na olympiádě v Koreji bude chtít česká výprava vytvořit zázemí, které by českým reprezentantům mělo pomoci navodit domácí atmosféru a podpořit tak jejich výkony. 


Ví o tom své i olympijský medailista, vodní slalomář Vavřinec Hradílek: „Deset let, co jezdím po závodech, mi vždycky české pečivo hodně chybí. A myslím, že to tak sportovci často mají.” Spolu s Jiřím Kejvalem, předsedou českého olympijského výboru, přišly s nápadem vlastní pekárny v Koreji, aby se čeští sportovci mohli stravovat, tak jak jsou zvyklí.


Olympijský chléb jménem Karel si budou moci vychutnávat nejen naši závodníci v olympijské vesnici, ale také čeští fanoušci. Na Olympijském festivalu v Brně a v Ostravě si ho budou moci dát s pěti speciálními olympijskými pomazánkami.


Česká pekárna se do Pchjongčchangu vydala už v listopadu a v těchto dnech by už měla být na svém místě v Českém domě. O voňavé pečivo, marmeládu a med se postará zkušená pekařská generace Rendlů. „Pečeme v noci, abychom mohli ráno rozvážet do obou vesnic. Každý den napečeme přibližně 80 bochníků,” popisuje pro Český olympijský tým Karel Rendl, který se svými pomocníky bude péct část pečiva i pro Slovenský dům.


„V minulosti jsem jezdil do Sušice na závody. Kupovali jsme si tam místní legendární koláče. No a po olympiádě jsem se seznámil s pekařem Karlem Rendlem. A když jsme se bavili s Jirkou Kejvalem o české tradici, došli jsme ke chlebu. Napadlo nás to všechno propojit,” vysvětluje Vavřinec Hradílek, jak celá myšlenka vznikla. „Ale je to shoda náhod. Jméno jsme vybrali podle chleba, který pekla moje máma doma,” dodává Hradílek.


Receptura olympijského pečiva je založena na kvalitních a poctivých surovinách a je přesně taková, jakou ji zákazníci pekaře Rendla znají. Mezi prvními, kdo si na olympijském chlebu mohl pochutnat při převzetí olympijské kolekce, byl i hokejista Jakub Nakládal. Ten byl z nápadu nadšený, protože prý spěchá pro pečivo pokaždé, když z nějakého zápasu přiletí domů.


Už od olympiády v brazilském Riu dostávají čeští sportovci matrace pro lepší spánek. Nyní se chce Český olympijský tým zasloužit o spokojenost reprezentantů při stravování. Zda se ale chutný chléb zaslouží o cenné kovy pro české barvy, se dozvíme až při samotném olympijském klání.

ram TN.cz